Selecciona Edició
Connecta’t

La reforma de la Model mantindrà els sis braços i costarà 47 milions

El projecte fruit del procés participatiu preveu set equipaments i 150 pisos públics

Simulació de l'accés a la nova Model.
Simulació de l'accés a la nova Model.

L'Ajuntament de Barcelona ja té sobre la taula el projecte de transformació de l'antiga presó Model, dues illes senceres de l'Eixample de Barcelona que els veïns fa dècades que esperen convertir en zones verdes i equipaments. De fet, el centre penitenciari va tancar el juny del 2017 després de 113 anys d'història. La proposta, fruit del procés participatiu amb entitats i veïns, preveu construir-hi set equipaments i 150 pisos públics i mantenir d'una manera o altra els sis braços del singular edifici.

La quarta galeria, on van estar empresonats la majoria de presos polítics després de la Guerra Civil i on es troba la Capella Gitana pintada per l'il·lustrador Helios Gómez, es conservarà tal com està, igual que el panòptic, que serà una plaça coberta. I les altres cinc galeries es transformaran mantenint parts de l'estructura. Per exemple, es preveu deixar els arcs i adossar construccions en un dels costats, o conservar murs interiors que actuaran com a façanes, o preservar les cobertes, de manera que les galeries quedin obertes com a zones de pas. És una solució mixta que evita derrocar del tot els característics braços.

Simulació de l'interior de la Model.
Simulació de l'interior de la Model.

El projecte, que han presentat l'alcaldessa Ada Colau i la tinenta d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, preveu una inversió municipal de 47 milions d'euros (a més de 47 milions de la Generalitat, que estan "compromesos, assegura l'Ajuntament) i la previsió de govern és poder començar les obres a finals del 2020.

La proposta, tot i això, necessitarà l'aval de l'oposició perquè requereix modificacions urbanístiques, necessàries per construir habitatge, que se situarà a la cantonada dels carrers de Nicaragua amb Provença. En un pla anterior per al recinte, del 2009, estava previst donar un ús hoteler i per a oficines a una part del recinte. Sanz ha afirmat que l'aprovació inicial de la modificació estarà a punt abans que acabi el mandat al maig. I que fins i tot podria arribar-se a temps per a l'aprovació inicial, ha assegurat. Tot i això, els dos primers partits que s'hi han pronunciat, el PDeCAT i Ciutadans, han coincidit a assenyalar que no han conegut el projecte fins a última hora i l'han qualificat d'electoralista.

L'alcaldessa ha subratllat "la complexitat d'arribar al consens" aconseguit respecte al futur d'un edifici sobre el qual hi ha moltes expectatives, i ha aplaudit el resultat: "Un equilibri que respecta la memòria del dolor i la repressió, construeix equipaments per a la vida veïnal i un pulmó verd". "Passem d'un espai trist, gris, fosc i símbol de la repressió a un espai obert, ple de vida i positiu per al futur de la ciutat", ha afegit.

Els equipaments previstos són un institut escola, una escola bressol, una residència per a gent gran, un espai per a joves, un altre destinat a projectes d'economia social i solidària, un poliesportiu (semisoterrat, a la cantonada entre Entença i Provença, i amb vegetació a la coberta) i l'Espai Memorial, que se situarà a la quarta galeria. El Memorial es convertirà en centre de difusió, exposició i investigació sobre la història de l'antiga presó i els moviments socials. La idea és que albergui exposicions temporals i tingui també un centre de documentació i per a entitats vinculades a la memòria històrica.

Els murs que envolten la presó també es derrocaran –encara que se'n conservarà algun fragment i la torre de vigilància– i la zona verda més extensa se situarà a la cantonada entre els carrers de Rosselló i Entença. També es mantindrà l'edifici d'administració, el que toca al carrer d'Entença. En total, l'espai obert al públic serà de gairebé 20.000 metres quadrats.

El repte de conservar cel·les

El director de Model Urbà de l'Ajuntament, Ton Salvadó, ha explicat que un dels reptes del projecte de reforma de l'antiga presó era mantenir i explicar l'estructura del panòptic i els sis braços on s'ubicaven les galeries. En aquest sentit, ha explicat que la decisió ha estat "mantenir l'estructura de diafragma, sempre veurem i creuarem les galeries: en alguns casos intactes i en altres mantenint part de la seva estructura". Salvadó fins i tot ha esmentat la possibilitat de reconvertir cel·les en futures construccions, com els habitatges que es volen adossar a la primera planta de les galeries 1 i 3. "Hem de veure com es comptabilitzen les cel·les amb usos", ha apuntat sense donar-ne més detalls. Per a la materialització del projecte de transformació es convocarà un concurs internacional d'idees.

S'adhereix als criteris de The Trust Project Més informació >

MÉS INFORMACIÓ