_
_
_

França goleja Croàcia i es proclama campiona del món per segona vegada

El conjunt de Deschamps posa fi a l'ímpetu del conjunt balcànic, que va dominar bona part del partit, però que va ser incapaç de contenir el potencial ofensiu del seu rival

Griezmann disputa una pilota amb Brozovic durant la final del Mundial.
Griezmann disputa una pilota amb Brozovic durant la final del Mundial.AP

Una França letal en atac va deixar a la lona una més que digna Croàcia (4-2) i es va proclamar campiona del món a Rússia 20 anys després de conquistar el seu primer Mundial. El conjunt de Didier Deschamps, amb una de les generacions més talentoses de la seva història, va ser massa per a una Croàcia valenta, molt superior en gran part del partit, però que no va saber com contenir l'enorme potencial ofensiu dels bleus. La victòria de França dos anys després de caure en la final de l'Eurocopa davant Portugal demostra que la fornada de jugadors que dirigeix Deschamps estava predestinada a plantar-se de nou en una final i en aquesta ocasió guanyar-la sense discussió.

En la seva tercera final mundialista (1998 i 2006) França va demostrar aplom suficient a l'hora de contenir una Croàcia desfermada. El conjunt balcànic, debutant en un escenari com aquest, es va rebel·lar contra la seva falta d'experiència i va entrar al partit decidit a governar-lo. La voluntat de tenir la pilota unida al bon tracte que l’hi dispensava, li va permetre tenir arraconada França. Modric i Rakitic es van fer amb el rellotge de la final, mentre Rebic, Perisic i Mandzukic obligaven la defensa francesa a excedir-se en la marca des del primer instant.

No rutllava França al centre del camp, on Kanté i Pogba no aconseguien imposar la seva superioritat física, i fins i tot, com en el cas del jugador del Chelsea, es veia en la necessitat de carregar-se d'una targeta groga en els primers minuts. No obstant això, França va demostrar el seu major potencial ofensiu en la primera ocasió que va tenir. En una falta de Brozovic sobre Griezmann (molt dubtosa) el jugador de l'Atlètic va ficar la pilota al cor de l'àrea i Mandzukic la va desviar involuntàriament al fons de la seva porteria. La maçada, lluny de deprimir Croàcia, la va despertar. Va seguir empenyent i manant sobre el camp, i aviat va aconseguir retornar la igualada al marcador. Perisic es va fer amb una pilota a la frontal de l'àrea i després de col·locar-la per a la seva cama esquerra va llançar un tret violent que es va colar fregant el pal esquerre de Lloris.

França es va convertir (potser obligada per les circumstàncies) en un equip al contracop que va començar a buscar les pilotes llargues a Mbappé. El jugador del PSG va sortir victoriós en cada cursa encara que no acabava de rematar sense oposició davant Subasic. Croàcia mantenia l'embranzida i es feia més perillosa amb la pilota aturada, però tampoc aconseguia superar Lloris. En un córner per a França picat per Griezmann Perisic va copejar amb la mà la pilota després de la pentinada de Giroud. L'àrbitre del partit, l'argentí Néstor Pitana, va recórrer al VAR i després de revisar la jugada al monitor va assenyalar el punt de penal. Griezmann va enganyar Subasic i va tornar a avançar França abans del descans.

La segona part va començar de nou amb el domini de Croàcia, que semblava decidida a mantenir els senyals d'identitat de la primera part. No obstant això, si la productivitat ofensiva de França havia estat gairebé impecable en el primer temps, en el segon ho va ser encara més. Després d'una galopada de Mbappé per la dreta la pilota va caure en els dominis de Pogba que amb la cama esquerra va col·locar la pilota suaument al costat dret de la porteria de Subasic. Predisposats al contraatac i amb Croàcia bolcada a l'atac, els francesos van demostrar la seva voracitat. Mbappé aquesta vegada després d'una gran internada de Lucas va buscar un tret clar i ras que va fer pujar el quart gol al marcador. Tot semblava decidit, malgrat que Croàcia mai va baixar els braços, fins que Lloris va cometre un error impropi d'un porter del seu nivell en intentar regatejar Mandzukic i aquest va desviar una mala passada del porter francès al fons de la porteria.

Croàcia va seguir generant perill però França va demostrar la seva gran fortalesa defensiva. Varane i Umtiti es van multiplicar al centre de la defensa i van repel·lir totes les pilotes que van arribar per aquesta zona. El conjunt de Dalic ho va intentar de totes les maneres però no va ser capaç de superar una França que 20 anys després torna a proclamar-se campiona del món.