_
_
_

Quants partits de sanció pot rebre Cristiano per l’empenta lleu

L'àrbitre de l'anada de la Supercopa entre el Reial Madrid i el FC Barcelona assenyala que el jugador el "va empènyer lleument". Livaja, de Las Palmas, l'antecedent més proper, va ser suspès cinc jornades

Ronaldo, abans d'empènyer Burgos Bengoetxea.
Ronaldo, abans d'empènyer Burgos Bengoetxea.J. LAGO (AFP)

L'àrbitre del partit d'anada de la Supercopa d'Espanya, Ricardo de Burgos Bengoetxea, va assenyalar diumenge en l'acta posterior al partit que “una vegada mostrada la targeta vermella", Cristiano Ronaldo el "va empènyer lleument en senyal de disconformitat”. Havien passat 81 minuts de partit, el Reial Madrid vencia el FC Barcelona 1-2 amb un golàs del portuguès, que va entrar a l'àrea a disputar una pilota amb Umtiti i es va deixar caure en sentir el contacte amb el defensa francès. Burgos Bengoetxea va considerar que el jugador havia simulat per treure'n avantatge, el va amonestar per segona vegada en dos minuts (abans s'havia tret la samarreta per celebrar el gol) i el va expulsar. Hi ha tres antecedents recents sobre excessos en el contacte físic amb els àrbitres: Messi, Simeone i Livaja, exdavanter de Las Palmas.

La del croat Marko Livaja és potser la situació més similar al que Cristiano va protagonitzar diumenge a Barcelona. El davanter jugava per a Las Palmas, la temporada passada, davant l'Alabès. Després d'una forta entrada, el col·legiat va decidir expulsar-lo directament i el jugador va reaccionar i el va empènyer per l'espatlla esquerra. L'empenta de Livaja és similar a la de Ronaldo. L'àrbitre, no obstant això, en aquella acta va dir que l'atacant li havia fet "una empenta sobre l'espatlla esquerra". Livaja va rebre llavors cinc jornades de sanció pel Comitè de Competició i es va perdre la resta de la temporada. La principal diferència amb el cas de Ronaldo és la qualificació que Burgos Bengoetxea va fer de l'empenta del portuguès, que va qualificar de lleu. La lògica indica que sobre Ronaldo hauria de caure una sanció menor que la del davanter de Las Palmas de l'última temporada, per la qual cosa es pot esperar entre tres i quatre partits.

El 2014, Diego Pablo Simeone, entrenador de l'Atlètic de Madrid, va donar dues palmellades el cap al quart àrbitre també durant un partit de Supercopa davant el Reial Madrid. El tècnic argentí, que reclamava que Juanfran pogués tornar a entrar al camp després de ser atès, es va enfadar amb l'àrbitre del partit, que el va expulsar, i va acabar descarregant la seva ira contra el quart col·legiat, a qui va pegar dues vegades al clatell amb el palmell de la mà. "Una vegada expulsat, es va dirigir al quart àrbitre colpejant-lo amb la mà oberta al cap, en dues ocasions", va reflectir l'acta de l'àrbitre d'aquell partit. A Simeone li van caure vuit partits de sanció, però només quatre pels dos cops. Els altres van ser per aplaudir, per no retirar-se al vestidor i per l'expulsió en si.

Lionel Messi també va empènyer un àrbitre en un partit contra el Reial Madrid. Va ser en el 2-6 al Bernabéu i el col·legiat era Alberto Undiano. Messi anava cap a l'arc protegit per Casillas i Undiano es va interposar en el seu camí. L'argentí va intentar apartar-lo amb una forta empenta, la jugada es va aturar i l'àrbitre no va incloure res en l'acta.