Selecciona Edició
Connecta’t

Una escala mecànica vertebrarà el nou hospital de la Vall d’Hebron

El projecte arquitectònic seleccionat preveu eliminar el trànsit rodat en el recinte

La remodelació de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, l'hospital més gran de Catalunya, ja està en marxa. El Departament de Salut i la direcció del centre sanitari ja han engegat la maquinària per emprendre la gran reforma del complex hospitalari en els pròxims anys. El conseller de Salut, Toni Comín, ha anunciat aquest divendres que l'equip d'arquitectes Jordi Badia & Espinet/Ubach seran els encarregats de projectar el nou edifici de la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), la primera de les obres en el que serà el nou campus sanitari. El projecte, que ha guanyat el concurs internacional, també contempla una reordenació de tot el complex hospitalari. De fet, els arquitectes han previst que una gran escala mecànica el vertebri, recorrent de dalt a baix el recinte sobre el qual s'aixeca l'hospital a la falda de Collserola.

"Així no podem seguir", advertia el març passat el gerent del centre, Vicenç Martínez Ibáñez. Vall d'Hebron és un dels hospitals espanyols amb més volum de pacients i punta de llança de la investigació biomèdica —especialment oncològica— en l'àmbit europeu. Però les seves instal·lacions no casen amb l'excel·lència de la qual gaudeix i presumeix entre la comunitat internacional. Per exemple, té unitats d'hospitalització de fa més de 60 anys, les consultes externes en barracons i unes urgències de traumatologia on no pot entrar una ambulància.

El Departament de Salut va anunciar al març una inversió de 122 milions d'euros per posar a punt la gran reforma del complex sanitari. La transformació, que comença l'any que ve, es farà en diverses fases i culminarà el 2022. El primer pas serà precisament la construcció del nou edifici del VHIR, que fins ara té tots els seus serveis escampats pel campus. Cofinançat amb fons Feder, Salut invertirà 15 milions d'euros per enderrocar la vella bugaderia de l'hospital i aixecar-lo. Els arquitectes han projectat un nou centre d'investigació amb aires mediterranis, aprofitant la llum exterior, amb un gran terrat verd i un pati central.

Però la ubicació de les consultes externes, disperses també per tot el campus, i la transformació global dels fluxos de pacients en tot el recinte de la Vall d'Hebron, també requereixen una gran reforma, que s'allargarà fins al 2022. Aquestes obres, no obstant això, hauran de comptar amb el vist i plau de l'Ajuntament de Barcelona, doncs d'ell depèn tirar endavant una de les apostes del Departament i dels arquitectes: soterrar la ronda de Dalt, que creua per davant de l'hospital i complica la mobilitat i accessibilitat al centre sanitari.

Per reordenar el complex sanitari, el pla és, en paraules de l'arquitecte Antoni Ubach, desmuntar el "laberint difícil d'orientar-se" que ara suposa la Vall d'Hebron. Per començar, els dissenyadors han projecte un nou vestíbul a l'entrada, amb una gran plaça cívica davant amb aigua i escultures per "dignificar" l'accés a l'hospital. Des de la zona baixa del campus, el projecte aixeca una rambla amb escales mecàniques, que recorren tot el recinte.
Millorar la mobilitat

Els experts, que preveuen eliminar el tràfic rodat de l'interior del recinte, assenyalen que aquesta nova entrada al campus podria convertir-se en el nus central de connexions, on hi haurà també una nova parada de metro, una altra d'autobusos per moure's dins del recinte en transport públic i un gran aparcament central.

L'arquitecte Jordi Badia explica que el projecte contempla l'obertura de tres passadissos horitzontals plans en el recinte, una mesura que ajudaria a connectar els barris de Montbau i Sant Genís dels Agudells, actualment incomunicats per la tanca que envolta al complex sanitari i que els aïlla horitzontalment.

El pla dels arquitectes també és que s'usin els carrers laterals del recinte com una circumval·lació de l'hospital, amb un anell interior per als pacients amb més necessitats de mobilitat.