_
_
_

Espanya es llueix i ja és als vuitens

La selecció ha estat molt superior a Turquia amb dos gols de Morata i un de Nolito (3-0)

Nolito marca el seu gol a Turquia.
Nolito marca el seu gol a Turquia.Getty Images

La selecció espanyola, defensora del títol, va certificar la seva classificació per als vuitens de final de final de l'Eurocopa de França, després de vèncer 3-0 a Turquia, en la segona jornada del grup D. Espanya suma sis punts, mentre que Turquia, que va perdre també contra Croàcia el primer partit, segueix sense punts.

Álvaro Morata va anotar, de cap, l'1-0 al minut 34, Nolito va fer el segon tres minuts més tard i, de nou Morata, va sentenciar amb el 3-0 als tres minuts de la segona part.

La selecció espanyola va certificar la seva presència en els vuitens de final de la Eurocopa de França després de derrotar a Turquia (3-0) en la segona jornada de la fase de grups, un excel·lent partit marcat pel futbol de quirats de l'actual campiona, liderada pel bigolejador Álvaro Morata i la màgia d'Andrés Iniesta.

Espanya va governar el partit amb puny de ferro, amb l'autoritat del vigent campió, però amb la dolçor d'un violinista que acarona cada nota. Els de Vicente del Bosque van enlluernar mitja Europa amb un espectacle de perles, evidenciant que cap selecció, excepte la 'Roja', ha sabut golejar els seus rivals.

És el primer equip que signa més de dos gols en aquesta Eurocopa, però més enllà de les xifres i l'estadística -sempre traïdorenca-, Espanya va desprendre aires de gran campió, vímets que tot pot ser possible si Andrés Iniesta no es cansa. El manxec, un ídol de pa sucat amb oli, va ser el mestre d'un arpegio deliciós, una simfonia que no era nova per als espanyols.

La mobilitat de Morata va ajudar Espanya a créixer amb el pas dels minuts. La verticalitat del davanter de la Juve i la màgia del triumvirat del centre del camp -Busquets, Iniesta i Silva- van atorgar un nivell superlatiu al combinat nacional. Espanya va ser el que va voler, quan va voler, i va jugar a pler.

Molt més quan va arribar el primer gol del partit en una acció de Nolito, un altre dels incansables i indispensables en aquesta Euro, que va mesurar un centre al cap de Morata, que va perllongar l'enviament i va marcar l'1-0, la millor forma d'inclinar la balança després de tant domini. La possessió, els llançaments i les sensacions eren d'Espanya.

El gol no va arribar per casualitat. La vigent campiona d'Europa va sortir amb el corró, el mateix que posen en funcionament els laterals de la selecció: tant Juanfran com Jordi Alba van tornar a estar a un notable nivell sent, a més, una de les alternatives en atac que sempre sorprèn al rival. Ningú ataca tant ni tan bé com ho fa Espanya.

Per sobre dels otomans, que amb prou feines van comparèixer sobre el verd a Niça, Espanya va trobar el camí del gol pocs minuts després. La poblada defensa turca no va ser impediment per als jugadors de Del Bosque.

L'encarregat de fer el segon va ser Nolito. El jugador del Celta va fer bona una passada de Cesc que va ensopegar amb un defensa dels turcs. El gadità no va desaprofitar l'oportunitat i va encarrilar una victòria que no tenia volta enrere. No hi havia vida en el rival, ni Yilmaz ni un desaparegut Arda Turan -xiulat pel seu públic- van fer pessigolles a la meta defensada per De Gea.

Morata arrodoneix la nit

Com a rematada a l'actuació d'Espanya, i a la seva pròpia, Morata va sentenciar amb el 3-0 definitiu en una jugada coral que va començar a les botes d'Iniesta. El de Fuentealbilla la va cedir a Jordi Alba --en fora de joc-- i aquest li va regalar el gol a l'ariet juventino, que va acabar de clavar l'estaca a Turquia.

Els de Fatih Terim, després de dues derrotes, necessitaran guanyar dimarts que ve i esperar un miracle per seguir amb vida en la cita, mentre que Espanya només necessita un empat amb Croàcia per amarrar el primer lloc i facilitar el camí a la final. De moment, Espanya ha recordat a aquella Espanya que va meravellar al continent fa ara ja vuit anys.