Selecciona Edició
Connecta’t

Colau assaja el seu model urbanístic amb una plaça que serà pati

L'Ajuntament ha dissenyat una plaça al Gòtic amb l'ajuda de veïns, comerciants, professors i nens

Vista de l'espai que serà un pati de col·legi de dia i una plaça a la tarda.
Vista de l'espai que serà un pati de col·legi de dia i una plaça a la tarda.

L'urbanisme de Barcelona està canviant i el millor exemple està enganxat a l'antiga muralla de la ciutat, al carrer del Sotstinent Navarro, paral·lel a la Via Laietana, al barri Gòtic. Pares i mares de l'escola Àngel Baixeras van aprofitar el canvi de Govern per desenterrar una vella reivindicació que l'anterior alcalde havia rebutjat: es tracta de transformar el solar que queda entre l’escola i l'antiga muralla per convertir-lo en una plaça que els matins funcioni com a pati, ja que l'escola, construïda el 1922 i una de les més antigues de la ciutat, no té esbarjo al descobert. A les tardes, l'espai serà una plaça oberta a tota la ciutadania.

Després d'escoltar la proposta, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, va activar la maquinària i el projecte, que ja està tancat, ha servit com a prova per engegar l'urbanisme que desitja aplicar el nou Govern municipal. “Ha estat una experiència molt positiva”, valora Pin i al contrari del que acostuma a passar en aquests casos.

Per dissenyar la futura plaça, s'ha comptat amb la participació de veïns, pares i mares de l'escola, professors, comerciants i, com no podia ser d’una altra manera, amb els nens de l’escola, que seran els encarregats de posar a prova la primera experiència de l'urbanisme que el nou Govern vol aplicar a tota la ciutat. Tots ells es mostren “satisfets”. “La veritat és que se'ls ha deixat decidir molt”, reconeix Carles Baiges, membre de la cooperativa d'arquitectes LaCol, que s'ha encarregat de dinamitzar el procés de participació. I el cert és que no era fàcil. Una de les poques limitacions que va posar l'Administració era que la plaça-pati “no quedés privatitzada només per a l'escola”, segons explica Pin, és a dir, que no tingués una tanca per impedir el pas de la resta de ciutadans. Aquesta condició no va agradar a part dels pares, que entenien el criteri però anteposaven la protecció dels nens durant l’hora del pati. Finalment, i després de nombroses discussions, s'ha acordat que s'instal·larà una petita tanca de només un metre d'altura, de manera que els nens no podran sortir de l'espai durant l'hora de l'esbarjo, però a la tarda, quan funcioni com a plaça pública, l’espai quedarà obert.

La plaça serà de sorra gruixuda en comptes d'asfalt, una cosa que encanta als més petits i que a més serveix per frenar un dels invents de l'home més temuts al Gòtic: el Segway.”Ens estan traient a cops del barri”, lamenta Teresa Roca, mare d'una alumna i vinculada a l’Associació de Famílies d’Alumnes. Roca, que forma part de la Comissió Groga, també té bones sensacions del procés participatiu.

La plaça té un desnivell de 2,5 metres. Per salvar-lo s'ha previst la instal·lació de graderies i diferents desnivells. A petició dels nens també s'ha acceptat instal·lar-hi banys, taquilles per guardar les joguines i “un espai més recollit perquè puguin estar asseguts i tranquils, explica Baiges de LaCol.

Totes aquestes conclusions ja estan en mans de l'arquitecte Josep Llinás. El responsable de plasmar tot aquest procés en un plànol destaca que una altra dificultat afegida és la muralla, que està protegida i sobre la qual s'ha de treballar amb pinces. Així i tot, la solució de les graderies reforçarà la presència de la muralla. “El degradat és una manera més suau d'apropar-se a la muralla”, va resumir Llinás.

La nova plaça, que ja té una partida econòmica reservada, costarà 770.000 euros i les obres es licitaran en breu per començar-les a final d'any. La inauguració està prevista entre 2017 i 2018. Pin va explicar que hi haurà un reforç dels serveis de neteja i de la Guàrdia Urbana per garantir que la plaça de nit no deixi brut el pati de dia. Així i tot, està convençuda que serà un dels espais més ben cuidats del districte, perquè “tota la gent que hi ha participat el sentirà com a propi i estarà més cuidat que qualsevol altre”.

Malgrat l'èxit del procés, hi ha hagut diverses peticions que han quedat apartades. I és que perforar la muralla de la ciutat per instal·lar un tirolina era massa complicat.

Un passeig per tocar la muralla

El Govern municipal té al cap accelerar un vell projecte urbanístic que somia a convertir en un passeig l'actual fòrum que avança paral·lel a la muralla. Per acabar aquest històric projecte fa falta encara expropiar dos immobles i tirar-los a terra per arribar a connectar la plaça dels Traginers amb Jaume I. La remodelació de la plaça sobre la qual s'està actuant ara ja es durà a terme tenint en compte aquesta futura actuació.