Selecciona Edició
Connecta’t
xarxes socials

Entrem a la gran nau de Facebook

La seu de la xarxa social, projectada per Frank Gehry, no té despatxos

Així és la seu de Facebook a Califòrnia.

Els vidres donen un toc de luxe, però és una de les poques concessions a un espai molt funcional amb capacitat per a més de 5.000 treballadors. Així és la nova seu de Facebook a Menlo Park (Califòrnia, EUA), només separada per una carretera de l'anterior, però radicalment diferent.

L'aparcament està al nivell del terra. Al primer pis, una nau diàfana de 40.319 metres quadrats, amb una alçària de gairebé set metres, acull els treballadors. Els membres dels departaments de màrqueting, comunicació, mobilitat i part de seguretat ja han fet la mudança dels escriptoris, que poden condicionar al seu gust. La munió de llocs de treball, taules àmplies per a sis o vuit empleats, s'uneixen per departaments, als quals anomenen barris.

Trobem cafeteries i neveres amb llocs per a reunions improvisades cada pocs passos. Ni un sol despatx, només bancs

Mark Zuckerberg celebra que l'edifici s'hagi lliurat a temps i dins del pressupost, cosa poc habitual en aquesta mena de projectes. La idea va començar, de la mà de Frank Gehry, el 2010 i la seva posada de llarg va tenir lloc el passat mes d'abril. A poc a poc, de manera discreta, comencen a obrir-se les portes als visitants.

A l'entrada, un munt de bicicletes amb cascos a la cistella frontal. Passada la recepció, a la primera planta, trobem cafeteries, neveres i aperitius amb llocs per a reunions improvisades cada pocs passos. No hi ha ni un sol despatx, només bancs. Els més impacients recorren els passadissos en patinet. També hi ha una màquina expenedora que ofereix, de franc, un teclat o uns auriculars.

Al sostre, un embolic de tubs i cables. A l'extrem nord de l'edifici, el menjador, amb multitud de plats de totes les latituds que canvien cada dia. Es pot encarregar l'hamburguesa o el frankfurt des d'un iPad, perquè encara es deixa una escletxa per al menjar no tan sa. No és la norma a la zona, ni el més recomanable, però tot val per satisfer els empleats més exigents.

Les amanides, fetes al moment o amb les combinacions més freqüents, es fan amb verdures i hortalisses que han crescut a prop. La veritable sorpresa és al terrat, un jardí per passejar, contemplar la badia o fer ioga a la gespa.

Una màquina ofereix, de franc, teclats i auriculars

John Tehanes, que ha dirigit la construcció, insisteix en l'esforç fet per integrar-se en el paisatge. També diu que han de respectar els veïns si volen continuar creixent. Encara que la resta d'edificis, a l'exterior, són molt similars, sí que és cert que el jardí del terrat aconsegueix perdre's amb els arbres de l'entorn i la maresma que es forma al final de la badia de San Francisco. Des del seu naixement fa 11 anys en una habitació a la Universitat de Harvard, Facebook ha anat creixent en usuaris –més de 1.700 milions a tot el món–, empleats –gairebé 10.000–, i oficines –més de 60 seus–.

Alguns treballadors, de manera extraoficial, s'han queixat de la falta d'intimitat, del soroll i de les constants interrupcions. Les parets de grafiti no semblen prou per fer-los contents.

MÉS INFORMACIÓ