Selecciona Edició
Connecta’t

Santi Vila deixa en mans de Ferran Adrià la decisió d’El Bulli Foundation

L'ampliació d'El Bulli, ja autoritzada, començarà d'aquí a uns dies

Cala Montjoi.
Cala Montjoi.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha deixat aquest divendres en mans del xef Ferran Adrià la decisió final sobre la construcció d'El Bulli Foundation a cala Montjoi, tot i que ha assegurat que el Govern "ho té tot a punt" per poder dur-ho a terme. "Si no hi ha consens, correspondrà a Ferran Adrià valorar si ja en té prou amb el que actualment permet la normativa o si hem de plantejar altres hipòtesis", ha dit Vila en declaracions als passadissos del Parlament.

La Generalitat va paralitzar ahir, a petició del cuiner, la tramitació de la llei que havia de permetre la construcció d'El Bulli Foundation a cala Montjoi, a la localitat gironina de Roses, un projecte que havia aixecat les crítiques dels grups ecologistes de la zona. Vila ha recalcat que, d'acord amb Ferran Adrià, la Generalitat ha prioritzat la "recerca de consens amb el diàleg i amb més temps de discussió" del projecte, encara que tot està a punt per seguir el procés.

Així mateix, Vila ha explicat que l'inici de les obres és "imminent", ja que les actuacions començaran "basant-se en l'ordenació actual". En aquest sentit, ha subratllat que, amb la legislació actual, hi ha "prou marge" per "modernitzar i posar al dia" el projecte, i fins i tot per "fer unes mínimes ampliacions" a la zona. El conseller s'ha mostrat partidari de "reduir pors i discrepàncies" en els propers mesos amb els col·lectius crítics amb el projecte per "culminar" la reforma legislativa que s'estava tramitant.

"El projecte s'ha definit amb una claredat que és pública i coneguda per tothom", ha afirmat Santi Vila, que ha destacat "l'amplíssim consens polític" entorn del projecte. "Ningú entendria que no es treballi tant com sigui possible el consens d'un projecte d'aquesta magnitud, que ha estat portada dels principals mitjans dels Estats Units", ha assenyalat Vila.

L'ampliació començarà en breu

Un portaveu d'El Bulli Foundation també ha explicat que la part de les obres que ja té autorització començarà en els propers dies. Aquestes obres formen part del 20% del projecte de Ferran Adrià que ja disposa dels permisos necessaris per executar-se. El 80% restant és el que està pendent de les al·legacions que han presentat grups ecologistes contraris al fet que es permeti edificar dins del Parc Natural del Cap de Creus, on es troba la cala Montjoi.

Amb aquest projecte, s'ampliarà la cuina d'El Bulli amb una planta més, que es convertirà en centre d'exposicions, i s'arreglaran i ampliaran els antics vestidors, perquè també formin part del centre expositiu. Quan s'acabin aquestes obres, l'antic restaurant tindrà uns 400 metres quadrats més, de manera que ocuparà un total de 1.500. El projecte del reconegut cuiner podria començar a funcionar a finals del 2016 o a principis del 2017.

Sobre la paralització de la tramitació de la llei que hauria de permetre la construcció de tot el complex, aquest portaveu ha assegurat que "no ha canviat res", i que només s'han presentat noves al·legacions al projecte global. Tal com ahir va declarar a aquest diari el mateix Ferran Adrià: "Estudiarem les al·legacions per millorar el projecte, per això serveixen les al·legacions. La realitat és que comencem en breu les obres del 20% del projecte aprovat".

El portaveu ha remarcat que, en el cas que el 80% restant de les obres no es pogués dur a terme, la fundació seguiria operant des del Bullipedia Lab, situat a Barcelona, que és una branca més d'El Bulli Foundation, on ja treballen una trentena de persones i està previst que s'incorporin unes 40 persones més. El Bulli s'obrirà com a centre expositiu visitable, "des del qual se seguirà creant", segons el seu portaveu, i un mes a l'any se serviran àpats per finançar la fundació.

El projecte global d'El Bulli Foundation està previst que ocupi 5.411 metres quadrats, i acollirà El Bulli 1846. Està dissenyat per l'estudi d'arquitectura Cloud 9, d'Enric Ruiz-Geli, Ruiz Narvaiza Associats i l'Estudi Marti Franch, i està previst que es faci amb un sistema de murs de pedra que evoca les característiques de l'entorn rural d'aquesta zona de l'Empordà i bona part és subterrani.