Selecciona Edició
Connecta’t

La Generalitat frena la tramitació del projecte d’El Bulli Foundation

Ferran Adrià estudiarà les al·legacions presentades per millorar el projecte

Imatge de la Cala Montjoi.
Imatge de la Cala Montjoi.

La tramitació de la llei a mida que permetrà la construcció d'El Bulli 1846, el projecte que promou El Bulli Foundation, està en punt mort. Segons ha explicat aquest matí el director general d'Ordenació de Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha estat el mateix Ferran Adrià qui ha manifestat el seu interès a efectuar una parada tècnica per poder analitzar les al·legacions presentades al projecte. El cuiner ha negat a aquest diari que el projecte estigui paralitzat: "Estudiarem les al·legacions per millorar el projecte, per això serveixen. La realitat és que començarem aviat les obres del 20% del projecte aprovat".

Que Adrià sigui darrere del projecte no ha reduït el soroll d'un ambiciós projecte que vol convertir el reconegut restaurant –després d'una ampliació– en un centre cultural entorn de la cuina de referència mundial. El problema és que el centre està en un paratge protegit com és el Cap de Creus i que entitats ecologistes van denunciar que, mitjançant la nova llei, la fundació podrà construir 3.466 metres quadrats (quan actualment n'hi ha 1.116), una ampliació del 213%. La legislació vigent limita els augments de superfície a un 20%. Després de la polèmica generada per les entitats, que van presentar al Parlament 85.000 firmes en contra de la nova llei, Adrià va anunciar que analitzaria sortides per rebaixar les crítiques.

És en aquest context en el qual s'emmarcaria la "parada tècnica" a la qual es refereix el Govern. No hi ha suspensió de la tramitació parlamentària. Tampoc paralització. Simplement es guanya temps. I, mentrestant, s'inicien les obres en una part del que va ser El Bulli, per a les quals ja s'haurien demanat les llicències pertinents a l'Ajuntament de Roses.

Serra ha explicat que s'ha fet el tràmit corresponent a sòl no urbanitzable i que "es tracta de possibilitar simplement aquestes obres d'adequació i millora, com la ubicació d'un ascensor, que no suposa en cap cas un increment de volum". Aquest habitatge, ha especificat, "estava incorporat en la gran actuació que s'havia de dur a terme i que s'ha aturat".