Selecciona Edició
Connecta’t

El búnquer de Mussolini

L'Ajuntament de Roma obre al públic el refugi que el dictador va fer construir a la seva residència

Interior del búnquer que Benito Mussolini es va construir a Roma.

Mantenir viva la memòria. És la raó que l'alcalde de Roma, Ignazio Marino, ha donat als periodistes de tot el món que no han volgut perdre's l'obertura al públic del búnquer que Benito Mussolini va fer construir a la seva residència de Villa Torlonia, al centre de la capital italiana. Un petit espai, d'uns vuitanta metres quadrats, sota el llac del que el dictador anomenava "la Palazzina" i la resta de romans, "el Palazzo". L'espai ja existia i era el celler de la residència d'estil neoclàssic que el segle XIX va ordenar construir la família de banquers i als anys 20, quan va arribar al poder, el líder fascista la va llogar per una lira l'any per convertir-la en la seva residència.

A diferència d'altres búnquers construïts per garantir la seguretat dels grans polítics de la II Guerra Mundial, aquest refugi és modest. La resistència contra les bombes la proporcionava una capa d'un metre vint de gruix de formigó armat amb què es van revestir sostres i parets, i gruixudes portes metàl·liques asseguraven l'aïllament davant de possibles atacs amb gasos.

L'espai, reservat per a ús exclusiu de Mussolini i la seva família, és accessible ara per tots els que vulguin recordar la Itàlia en blanc i negre, la cartilla de racionament i les desfilades militars dedicades al Duce.