Eto’o, el ‘rocker’ de l’àrea

El periodista proposa la selecció ideal de jugadors de les lligues internacionals

Jordi Quixano
L'alineació internacional ideal

Ja no és aquest davanter que volava –“correré com un negre per viure com un blanc”, que va dir a la presentació amb el FC Barcelona–, que exercia una pressió immune al desànim i que era com el rei Mides perquè cada pilota que tocava la convertia en or, en gols. Tampoc és el futbolista més ben pagat del planeta com quan ho va ser a l'Anzhi rus, cobrant 20 milions anuals. Però Samuel Eto’o és un vell rocker de l'àrea i no ha perdut l'olfacte ni la punteria, per més que les cames pesin i les arrugues amenacin.

→ De Gea (Manchester United; 23 anys). El porter, que li discuteix la titularitat a Casillas amb Espanya i que ara se les haurà amb Valdés a Old Trafford, està en un bon moment i és la millor sustentació per un United que encara grinyola, per més que Van Gaal hagi aconseguit redreçar-ne el rumb. Les seves extraordinàries parades, sobretot de Hazard, van mantenir viu l'equip enfront del poderós i líder Chelsea (1-1). Un porter en majúscules.

→ Danilo Avelar (Càller; 25 anys). L'ofensiu lateral esquerre sembla que per fi ha trobat el seu lloc, després d'anar de cessió en cessió. Bé al Karpaty Lviv, bé al Schalke 04, bé al Càller, que ara el té en propietat. Entusiasmat amb la proposta ofensiva i magnètica que exigeix Zeman, Danilo trepitja àrea i ja veu porteria, com els dos gols que li va clavar a l'Empoli (0-4). Un carriler a seguir.

→ Spahic (Bayer Leverkusen; 34 anys). L'experimentat central (ex del Sevilla) ha rebaixat les prestacions amb el pas dels anys, però és una peça fonamental per al bon curs del Leverkusen, a cinc punts del Bayern de Munic. És la palanca de la defensa, l'arrel del joc atractiu que demana el tècnic revolucionari Roger Schmidt.

→ Jetro Willems (PSV; 20 anys). El lateral esquerre, que va trencar el rècord de precocitat amb Holanda en debutar a l'Eurocopa amb 18 anys i 115 dies, sembla que ara fa bons tots els elogis del llavors seleccionador Van Marwijk. Coet difícil d'aturar, les seves arribades van ser un turment per l'Utrecht (1-5). Va fer el primer gol i va provocar que Kum marqués en pròpia porta el quart.

→ Ben-Hatira (Hertha; 26 anys). Internacional amb les inferiors d'Alemanya, va escollir finalment Tunísia per poder acumular minuts amb una selecció absoluta. El mitja ofensiu, suplent a l'inici del curs, s'ha guanyat ara la confiança del míster Luhukay i li va respondre aquest cap de setmana amb dos punts davant l'Hamburg (3-0), que segueix a la part baixa de la classificació. Un va ser preciós, ja que va tombar el defensa amb un moviment de cintura i després va resoldre amb l'interior del peu.

→ Lucas Moura (PSG; 22 anys). La temporada del brasiler és un dels pocs motius de celebració per a l'afició del Parc dels Prínceps. Desequilibrant en la carrera i precís en la rematada –suma cinc gols en 11 partits de Lliga-, Moura va resoldre el duel davant el Girondins (3-0) des dels 11 metres. Va formar dues xarxes.

→ Carlos Eduardo (Niça; 25 anys). Cedit pel Porto, el migcampista brasiler ha autografiat en aquesta temporada més gols que en cap altra de la seva carrera professional. Gràcies, en bona mesura, a les cinc dianes que aquesta setmana li va endossar al Guingamp (2-7). Va arrencar amb un golàs de falta de 30 metres, va seguir amb tres rematades de primeres des de dins de l'àrea per completar les jugades dels seus companys, i va concloure amb un gol, propi de davanter centre, amb una rematada seca i ajustada al pal des de la balconada de l'àrea.

→ Alexis (Arsenal; 25 anys). El xilè es troba a la Premier com peix a l'aigua, còmode amb el joc intens i vertiginós. S'hi afegeix que l'Arsenal juga per a ell i que, de moment, li surten les carreres i els regatejos amb una facilitat mai vista. A cada jornada descompta rivals i equips, i no hi ha qui li tiri el llaç. En aquesta última, li va fer dues dianes al Sunderland (0-2): una de crac i una de murri perquè li va robar la cartera al porter rival.

→ Higuaín (Nàpols; 26 anys). A l'argentí li ha costat recuperar el seu idil·li amb el gol, ja que acumulava set partits de Lliga sense veure la porteria, tot i que sí que sumava dues assistències. Però davant el Hellas Verona (2-6) se'n va fer un fart, un sensacional hat-trick.

→ Jackson Martínez (Porto; 28 anys). El davanter preferit de Julen Lopetegui no falla. El colombià, que acumula cinc gols en set jornades (un gol cada 126 minuts), va desfer la defensa de l'Arouca (0-5) i va catapultar l'equip fins a la segona plaça, ara a dos punts del Benfica.

→ Eto'o (Everton; 33 anys). És un home-gol. Tot i que no té la titularitat al capdavant de l'atac de l'Everton –lloc reservat per a Lukaku–, el camerunès juga de segon punta i rendibilitza les seves oportunitats com pocs. Així doncs, amb una alegria cada 72 minuts, evidencia que els vells rockers no moren mai. Almenys, els que marquen gols. Com els dos que li va fer al Burnley (3-1) i que no van ser tres pels capritxos de la fusta.