L'equip no troba solucions en els seus jugadors reserva i continua la sagnia defensiva

Juan I. Irigoyen
El porter Ter Stegen encaixa el tercer gol de l'Athletic.
El porter Ter Stegen encaixa el tercer gol de l'Athletic.Alvaro Barrientos (AP)

Luis Enrique és molt meticulós en la cura de les cames dels seus nois. Ho va ser al Celta de Vigo i ho va ratificar una cop va seure a la banqueta del Camp Nou. “La frescor és clau a l'hora de prendre decisions”, apunta el tècnic del Barça. La campanya passada, el Barça va disputar un total de 5.400 minuts (60 partits) i dels 26 jugadors que va utilitzar l'entrenador asturià, 14 no van passar la barrera dels 2.700 (la meitat del temps). I només dos van sobrepassar el 75% dels minuts jugats: Neymar, que en va sumar el 76% i Messi, que ho va jugar tot (o gairebé tot), va disputar el 94% del temps disponible. Una estricta política de rotacions que va permetre als blaugrana arribar amb els músculs dosificats al final de temporada. Una fórmula sense objeccions: el Barça es va alçar amb el segon triplet de la seva història.

Un equip fora de lloc
L’Athletic destrossa el Barça i acaricia la Supercopa
Iniesta: “Això no és normal”

Tot i això, aquesta temporada el Barça de Luis Enrique s'enfrontava a un nou repte: emular l'obra de Guardiola el 2009, quan el Barcça del tècnic de Santpedor va recollir tots els títols possibles en un any. “El triplet ja és passat, ara interessa el sextet”, va anunciar l'asturià un cop inaugurada la pretemporada. I a la seva emoció se li va sumar el president del Barça, Josep Maria Bartomeu: “El sextet és un objectiu que està a l'abast”. Però el temps de preparació de què disposava l'entrenador blaugrana era escàs. En una setmana es jugava la Supercopa d'Europa i la d'Espanya. Tres partits en set dies. “No hi ha excuses”, va anticipar Luis Enrique abans del tragí de finals. I va complir.

L'entrenador del Barça va posar el millor que té a la casa en la victòria davant del Sevilla, a Geòrgia, a la Supercopa d'Europa, que es va allargar fins a la pròrroga (5-4). I per contrarestar el cansament, va plantejar cinc canvis respecte de l'equip a Tbilisi en l'anada de la Supercopa d'Espanya contra l'Athletic. No va funcionar. L'equip de Valverde els va escombrar a San Mamés: 4-0. “Va haver-hi molts canvis a l'onze, entenc que havia de fer-ho així, després de 120 minuts no podia sumar més temps als jugadors”, va assumir Luis Enrique després del partit.

El Barça acumula ja una mitjana de 2,85 gols rebuts, quan la temporada passada va ser de 0,63

La banqueta blaugrana es va enfonsar a Bilbao. Un centre del camp inèdit (Sergi Roberto, Mascherano i Rafinha) i una parella de centrals, Bartra-Vermaelen, que només havien disputat 60 minuts oficials junts (en el tancament de la Lliga, davant del Deportivo, 2-2). “Hem comès molts errors”, es va lamentar Iniesta. “Caldrà estudiar-los a fons i corregir-los”, va assegurar Mascherano. “Em preocupa tot el que està passant a l'equip, estem rebent molts gols i això no és normal”, va completar Luis Enrique. El Barça acumula vuit gols en contra en dos partits oficials (són 16 les dianes encaixades si se li sumen els cinc partits amistosos de la pretemporada). Una mitjana de 2,85 gols rebuts per partit. El curs passat, per exemple, el van acabar amb una mitjana de 0,63, la més baixa des de la temporada 2010-2011, amb Guardiola (0,61).

Rebobinar fins al 1950

Cal bussejar als arxius fins a la temporada 1950-1951 per trobar un començament d'any tan golejat. En aquell curs, el Barça va obrir la Lliga golejant la Reial a casa (6-2) i després va caure davant de l'Atlético al Calderón (6-4). I el Barça no encaixava quatre gols en dos partits consecutius des de la campanya 2000-2001. Amb Serra Ferrer al capdavant, l'equip blaugrana va empatar a quatre al Madrigal i després va calcar el resultat al Camp Nou contra el Saragossa.

La saga blaugrana és vulnerable. L'Athletic li va rematar en nou ocasions (quatre a porteria). I a la Supercopa d'Europa, el Sevilla va buscar en 17 ocasions Ter Stegen (sis entre els tres pals). Números llunyans als del primer any de Luis Enrique al capdavant del vestidor blaugrana. La temporada passada, el Barça la va tancar amb una mitjana de 8,5 rematades rebudes per partit, només 2,6 amb rumb a porteria. Tenen feina l'asturià i els seus nois, tot i que ells tenen fe. “No ens donin per morts”, va demanar Mascherano.

_

Redactor especializado en el FC Barcelona y fútbol sudamericano. Ha desarrollado su carrera en EL PAÍS. Ha cubierto Mundial de fútbol, Copa América y Champions Femenina. Es licenciado en ADE, MBA en la Universidad Católica Argentina y Máster de Periodismo BCN-NY en la Universitat de Barcelona, en la que es profesor de Periodismo Deportivo.