_
_
FINAL DE L'EUROPEU

Noruega guanya a Espanya la final de l’Europeu d’handbol

Després de dominar la primera part, la selecció cedeix 28-25 i es penja la plata

Herrem i Oftedal intenten evitar el llançament d'Aguilar.
Herrem i Oftedal intenten evitar el llançament d'Aguilar.Tibor Illyes (AP)

Noruega ha guanyat 28-25 la final de l'Europeu femení d'handbol davant d'Espanya. La selecció ha somiat amb el títol gràcies a una arrencada perfecta, plena de talent i de fe. Ha arribat al descans guanyant. En la represa, les cinc vegades campiones han imposat la velocitat al contraatac i han celebrat el seu sisè or continental. Per a Espanya, una plata que retrata una generació: de la mateixa manera que quan van aconseguir el bronze olímpic, les jugadores de Dueñas han deixat el segell d'un handbol diferent, lleuger, veloç i afilat com un punyal.

Les guerreres han manat durant tota la primera part. L'equip ha crescut a partir de les parades de Silvia Navarro i s'ha expandit des del canell de Nerea Pena, que en només 23 minuts ha anotat set gols de vuit llançaments, alguns d'una explosivitat sorprenent. Quan disparava la jugadora de Pamplona la porteria Noruega s'omplia de forats: Espanya ha arribat a gaudir de cinc punts d'avantatge (5-10, minut 18). No ha importat que Marta Mangué fallés els primers cinc tirs. Tant li ha fet que Eli Pinedo no hagi trobat la porteria en les seves diagonals. Espanya ha trobat dos referents i s'hi ha agafat amb la fe que distingeix un equip coral i indesxifrable, que ha fet d'allò inesperat la seva millor arma enfront de les defenses més fèrries.

Però Noruega, és clar, no és solament una defensa. Una selecció no s'apropa a totes les medalles generació rere generació només perquè les jugadores acumulen centímetres i músculs. Nora Mork s'ha internat pels passadissos de l'atac com un ganivet calent en la mantega freda. Sense pietat. Sense oposició. Amb determinació. Al seu toc de corneta s'hi ha sumat Riegelhuth, i Espanya ja no hi ha estat a temps. Les jugadores de Dueñas,  sempre tan dinàmiques i actives per compensar amb velocitat la falta de quilos i centímetres, han sofert per mantenir el seu joc de gràcia després de vuit partits en quinze dies. Després d'anotar només un gol en més de deu minuts, han vist com l'avantatge es reduïa, tot i que han aconseguit arribar al descans per davant en el marcador (12-10).

I ha arribat la represa. I en els cinc primers minuts ha canviat radicalment l'escenari. I les noruegues que s'han llançat onada a onada, de contraatac en contraatac, fins a aconseguir el primer avantatge clar (17-15) malgrat l'exclusió rara de dos minuts de la seva portera, Silje Solberg. "Cal tenir fe", deia Dueñas. Espanya, amb Carmen Martín que pren el comandament de les operacions, ha tingut fe, i s'ha aproximat a un gol quan faltaven cinc minuts (26-25, en superioritat), però el cor no ha pogut compensar el cansament de les cames i el talent d'unes rivals que amb la seva capacitat competitiva han fet gran el valor de la plata.

D'altra banda, la selecció de Suècia ha superat la de Montenegro per 25-23 i s'ha alçat amb la medalla de bronze, completant així el podi de l'Europeu.